Prato della Valle
Este cea mai mare piaţă din Italia şi una dintre cele mai mari din Europa. Statuile, aşezate ca două inele pe de o parte şi de cealaltă a canalului, reprezintă personaje ilustre ce aparţin, prin naştere sau adopţie, de oraşul Padova.
Ar părea un imens teatru în aer liber, cu cele 78 de statui care împodobesc insula Memmia, aflată în centrul pieţei, înconjurată fiind de un canal. Numele provine de la realizatorul proiectului, inginerul Andrea Memmo, un veneţian genial. Pentru realizarea insulei şi a punţilor, a avut nevoie de doar 44 de zile. Statuile au fost realizate între anii 1775-1883, statuia numărul 44 reprezentându-l pe Andrea Memmo. Antonio Canova, care se afla la începutul carierei sale artistice, realizează statuia cu numărul 52, care îl reprezintă pe matematicianul Giovanni Poleni. Alte personaje reprezentate: Antenore, fondatorul oraşului, Antonio Canova, Andrea Mantegna, pictor, Francesco Petrarca, scriitor umanist, Galileo Galilei, astronom şi profesor la universitatea din Padova ş.a. În partea inferioară a punţilor erau statui ale papilor şi dogilor veneţieni, dar au fost demodate de napoleonieni, ca damnatio memoriae, odată cu venirea la putere a Republicii Serenissima (Veneţia). În anul 2022, au existat discuţii pentru a se introduce şi o statuie care să reprezinte o femeie, văzând că toate sunt dedicate bărbaţilor. Printre numele vehiculate era şi cel al sfintei Tereza de Calcutta.
În epoca romană, aici exista un teatru care avea capacitatea de a aduna peste 6.000 de spectatori. În anul 1938, această piaţă a strâns laolaltă peste 300.000 de persoane, cu ocazia sosirii lui Mussolini în oraş. A fost dintotdeauna un loc al marilor manifestaţii, simbolizând „sufletul artistic” al citadinilor.