„Am trăit frumos şi înălţător în prezenţa Mamei Cereşti”

18 septembrie 2014 | de

1. Părinte Romuald Bulai, cum aţi trăit celebrările din sărbătorea Adormirii Maicii Domnului de anul acesta? Au fost mai speciale decât în anii precedenţi?


Fiecare sărbătoare a hramului şi a pelerinajului este specială, deoarece atât pregătirea cât şi trăirea ei necesită nu doar eforturi, preocupări şi activităţi de organizare dar şi o implicare personală şi comunitară atât a fraţilor, care sunt în convent, cât şi a comunităţii parohiale a credincioşilor care sunt din Cacica.  Ca în fiecare an, ne-am pregătit intens şi cred că, după cum s-au desfăşurat toate momentele, fiecare celebrare, fiecare activitate care ţine de rânduiala acestor zile sfinte de la sanctuar şi anul acesta ne-am putut bucura cu toţii să trăim frumos şi înălţător în prezenţa Mamei Cereşti. Ceea ce a deosebit pelerinajul de anul acesta 2014 a fost, cu siguranţă, evenimentul încoronării Icoanei. 


 


2. Este, într-adevăr, sanctuarul de la Cacica salonul de înfrumuseţare al credincioşilor din Dieceza de Iaşi?


Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, adună permanent mii de pelerini, care îi păşesc pragul pentru a se întrema sufleteşte, pentru a face o spovadă bună, pentru a se ruga şi a se încredinţa mijlocirii puternice pe care o are Sf. Fecioară. Participând la ceremoniile dedicate acestor zile, credincioşii au ocazia de a se oglindi în Cuvântul lui Dumnezeu, meditat şi predicat, să recite Sf. Rozariu şi alte devoţiuni, iar Sfintele Liturghii ce se celebrează au menirea de a strânge întreg poporul la ceea ce este cel mai de preţ pentru sufletul creştinului, Jertfa Euharistică. Toate aceste momente, ca şi atmosfera care domneşte în jurul sanctuarului sunt adevărate mijloace de care orice pelerin se foloseşte pentru a-şi bucura şi edifica sufletul, pentru a-şi înfrumuseţa viaţa spirituală, dacă este să răspund cu aceleaşi cuvinte cu care aţi adresat întrebarea.


 


3. Maica Domnului e tot mai aproape de poporul român, iar credincioşii, la Cacica, sunt mai aproape de Maica Domnului...


Predicatorul de anul acesta, pr. Iosif Dorcu, în cuvântul de învăţătură şi zidire sufletească a pelerinilor, a vorbit foarte frumos, şi pe înţelesul tuturor participanţilor, de ceea ce reprezintă un loc de pelerinaj, ce trebuie să caute, şi mai ales ce găseşte un creştin îndreptându-se spre un asemenea loc. Părintele este un pasionat şi cunoscător, ba chiar organizator de pelerinaje, mai ales în centre mariane. Astfel, a reuşit să ofere pelerinilor de la sanctuarul nostru modele şi exemple de cum trebuie un suflet să se apropie de o realitate sacră, cum este cea a unui sanctuar închinat Maicii Domnului.


Vorbind despre cum în istoria poporului nostru, mai ales a celui din Moldova, şi nu numai, Cacica a reprezentat focarul de devoţiune mariană şi de dragoste faţă de Maica Domnului, am putut constata că această apropiere de Maica Domnului a poporului creştin nu a scăzut, ci dimpotrivă, a luat amploare, şi datorită condiţiilor de deplasare şi de viaţă, până la urmă, mai bune, pe care acum le au credincioşii noştri. De altfel, pelerinajul de trei ani al icoanei, în parohiile Diecezei de Iaşi, a făcut posibilă o apropiere, nu doar spirituală, ci chiar fizică de Cea venerată şi cinstită cu atâta evlavie de poporul nostru în Icoana de la Cacica, Preacurata Fecioară Maria.


 


4. Aşa cum amintea şi PS Petru Gherghel, în predica rostită la Liturghia de hram, s-au împlinit 110 ani de la ridicarea Sanctuarului de la Cacica. Evenimentele din acest an au reprezentat o bornă  importantă în istoria Sanctuarului? Ce anume s-a marcat?


Anul acesta, este adevărat, s-au împlinit 110 ani de la construirea bisericii din Cacica. Bineînţeles că s-a vrut marcarea acestui aniversar şi printr-un eveniment care leagă istoria construirii Sanctuarului de către credincioşii polonezi, cu istoria recentă, scrisă de un papă polonez, Sf. Ioan Paul al II-lea, care de altfel, a dat bisericii noastre titlul de Bazilica minor, în anul marelui jubileu 2000. În acest sens, în faţa Bazilicii, a fost amenajată o piaţă, în memoria Sf. Ioan Paul al II-lea, care a fost inaugurată şi sfinţită în aceiaşi zi a Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Sfinţirea a avut loc chiar înainte de începerea celebrării Sfintei Liturghii Pontificale a hramului, de la orele 11:00 de către episcopul Diecezei de Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel, înconjurat de alţi cinci episcopi şi peste 100 de preoţi, iar inaugurarea a fost făcută de Primul Ministru al României, d-l Victor Viorel Ponta, întrucât fondurile pentru construirea şi amenajarea acestei pieţe au venit din partea Guvernului României


 


5. Ce ne puteţi spune despre traseul/ parcursul încoronării icoanei Maicii Domnului? Au fost, desigur, sacrificii...


Ideea pregătirii şi confecţionării unei mantii precum şi a unor coroane care să înfrumuseţeze şi să împodobească icoana Maicii Domnului a venit în decursul pelerinajului, pe care icoana l-a făcut în întreaga Moldova, în parohiile Diecezei de Iaşi. Cu acest prilej credincioşii au dăruit obiecte de podoabă, bijuterii, ce au fost folosite de către un artist polonez, la obţinerea şi croirea de veşminte noi pentru icoană. Coroanele pentru Pruncul Isus şi Sf. Fecioară au fost realizate, tot de către acest artist polonez şi au fost aduse şi prezentate la celebrarea hramului secundar, Regina Sf. Rozariu, din anul precedent 2013. Tot în acest traseu al pregătirii sărbătorii şi evenimentului încoronării din acest an, 2014, icoana Maicii Domnului a fost prezentată cu haina nouă şi coroanele, spre binecuvântare şi Sf. Părinte Papa Francisc, în data de 30 aprilie a.c., în Piaţa Sf. Petru din Roma.


 


6. Vă mulţumim pentru bunăvoinţă. La final aveţi un gând de zidire pentru cititorii revistei, cu certitudine, şi ei, pelerini pe urmele Maicii Domnului...


Cititorii revistei trebuie să fie şi să se recunoască, cu siguranţă, drept fii ai Mariei. Din aceste pagini nu lipsesc paginile şi articolele dedicate spiritualităţii mariane, pe care Ordinul nostru o are ca moştenire încă de la începuturile lui. Prin urmare, gândul şi rugăciunea noastră este ca toţi să simtă şi să se bucure de ocrotirea maternă a Maicii Sfinte, să o implore în orice împrejurare a vieţii şi să se adăpostească sub mantia Ei. Iar atunci când vor avea ocazia, şi de ce nu dorinţa, de a-i păşi pragul Casei Ei, pe care o are în frumoasa Bucovină, să fie întâmpinaţi de privirea gingaşă şi dulce din icoana care străjuieşte în altarul Bazilicii.

Updated on 20 octombrie 2016